söndag, oktober 11, 2009

Galningar, humor. skog, hundar och en himla go' stämning..

I rubriken talar jag förstås om spårhelgen jag precis genomfört tillsammans med Atlas och flera andra som intresserat sig för spår- & tjänstehund.






Det hela började i fredagskväll, då vi samlades vid Klagstorp för transport till vår 'braiga' lektionssal i Jägarbostället ;)
Vi var drygt 30 personer som totalt skulle köra 20 stycken hundar under helgens verksamhet.
Väl på plats fick vi en introduktion till instruktören, Gunnar Langneströms, grundtanke samt idé kring ämnet spår, samt lite grundläggande information kring helgens övningar. Vi delades här in i 5 grupper som vi skulle arbets i under övningarna. När vi klarat av alla dessa praktiska bitar, blev det kvällsfika och hundrastning ihop med Eva, innan det bar av mot Tibro-city för nattvila och packande inför lördagen.

På lördagsmorgonen var det uppstigning kl 6.30 följt av frukost och inlastning i bilen. Därefter bar vi av mot Klagstorp igen, för att få vårt markområde utdelat. Jag, Carina, Jan och Sigvard hamnade i samma grupp, och vi slog följe till vårt utpekade ställe.
När vi kollat upp hur området såg ut, delade vi upp oss i två par; jag och Carina, samt Jan och Sigvard. Efter det började dagens övningar.
Vi förjade med en övning i frispår från sista apporten till slutet. Både Akira och Atlas klarade uppgiften fint. Dock så fick Atlas lite vind på figgen i slutet, men han förstod vad han skulle göra.
När vi gjort detta med båda våra hundar var det dags för konkurensspår, vilket innebar att vi spårade parallellt i starten och sedan följdes åt och korsade varandras spår 3 ggr på vägen. Mellanrummet mellan oss var då ca. 10 meter, men det fungerade klockrent, mycket roligt!
När detta var gjort och vi fått i oss lite förmiddagskaffe och en frukt, var det jaktspår på schemat.
Vi lade ut halva varandras spår och sedan väntade vi ca. 20 minuter. Sedan började Carina gå där hon slutat tidigare, för att se om hundens spårbeteende ändrats, då spåret blev färskare och färskare. Det gjorde det markant, mest om man jämför tempot. Atlas jobbade mycket fortare när han 'jagade' Carina. I slutet hittade Atlas även denna gång Carina med leksak :) Därefter gjorde jag samma övning åt Carinas Akira, vilket gick bra det också. De fick även till det med ett frispår i slutet ;)
Efter lunchrasten vi hade inne på P4, var det en annan typ av konkurensspår, där vi spårade 2 stycken parallellt samtidigt som vi någonstans skulle möta 2 andra hundförare i en båge, som stod på schemat. Även detta gick bra, även om jag själv tyckte att det var svårt med så kort liggetid.. Atlas blev lite 'vimsig' efter mötet oc hhade svårt at hålla sig i spårkärnan på sitt eget spår, men som sagt.. detta var bara idén vi testade, i verkligheten ska det ju ligga längre =)
Vi avslutade dagen med ett hyfsat lätt spår, där vi gick halva för att sedan kunna starta upp där vi brutit dagen därpå och göra ett 'äldrespår'.
Det mest intressanta med dagen var att vi gjorde alla önvningar i samma mark, vilket gjorde att man tydligt kunde se att hunden kan skilja på dofter och spår, även om man gått på samma ställe flera gånger.
Efter detta var det kvällsmat och återsamling på schemat, för lite 'tänka-till' innan vi snackade skit och senare slog knut på oss själva och slängde oss i försvarets härliga våningssängar =P
Imorses var det uppstigning 5. 40, sedan var det hundmatning, hundrastning och städning av vår 'bo-plats' innan vi kunde åka och käka frukost..
Klockan 8 var det samling vid vår 'terrängbit' för att fortsätta på äldrespåren. Sedan var det återsamling för att åka till sandtaget och introducera hårdaspår. Jag och Carina lade ut konkurensspår i grusgropen till våra hundar. När vi kommit tillbaka från spårläggandet och väntade på att få släppa på hundarna, kom FMCK förbi dundrandes rätt över spåren. Detta märktes dock inte alls när vi senare spårade. nnu en sak som bevisar att hunden är duktig =)

Vi gjorde ett liknande parallellspår på en grusås, allihop i vår grupp. Även denna övning gick galant, när vi gick 4 st hundekipage med 5-10 meters lucka, jag kände mig supernöjd och det tycker jag alla i gruppen ska göra! =)
När vi var klara i grustagen åkte vi och åt lunch. Sen var det spår på betong och asfalt som gällde inne på området. Atlas blev lite övertänd, då han fick syn på en apport på långt håll. Men i övrigt så gick det hårda spåret jättebra!
När alla var klara samlades vi för en liten kursutvärdering, samt en avslutning. Som jag kände det verkade alla nöjda och glada, och skratten bubblade både här och där.

Det är verkligen ett härligt gäng människor, och jag skrattar nog 90 % av tiden, även om det är jobbigt mellanåt =)

Tack alla som gjort min helg rolig på ett eller annat sätt!
Och till sist; ha en trevlig vecka alla :)

1 kommentar:

  1. Supertrevlig blogg du har. Länkar gärna hit om det är Ok för dig?

    Mvh
    Anki
    http://ankifl.bloggplatsen.se/

    SvaraRadera